dimarts, 28 de febrer del 2017

La Ruta de L’Escanyapobres. Autor III

Obres transcendents de Narcís Oller 



La papallona és una obra que conté més elements propis del fulletó que no pas de la novel·la realista-naturalista. Explica la història de la Toneta, una noia òrfena i ingènua que s’enamora d’un estudiant de dret benestant que es diu Lluís. L’acció se situa en la Barcelona dels anys 1867 i 1868, anys en què ja es poden apreciar els símptomes dels canvis finiseculars de la capital catalana. Es tracta d’una obra que destaca per l’exactitud els seus diàlegs, la riquesa de les descripcions i la psicologia dels personatges. 




La bogeria conta la història d’en Daniel, un jove que pateix una malaltia mental que el portarà a treure’s la vida. L’autor va convertir molts dels personatges de la novel·la en alter ego d’amics seus, i fins i tot de si mateix, i en feu una profunda anàlisi psicològica.






dimecres, 22 de febrer del 2017

La Ruta de L’Escanyapobres. Autor II

La importància de Narcís Oller 


Us heu preguntat mai per què Narcís Oller és tan reconegut dins de la literatura catalana?

La situació familiar en què es veié immers ja va propiciar des d'un principi el conreu intel·lectual i la visibilitat de la seva obra. Fill d'ambients burgesos, el seu pare fou notari i la seva mare, cosina del primer president de la Primera República Espanyola, Estanislau Figueras i de Moragas. El seu rebesavi, Jeroni de Tavern, fou advocat al Parlament i president de la Court d'Appele de Tolouse.

dimarts, 14 de febrer del 2017

La ruta de L’Escanyapobres. Preparació III

Per què L'Escanyapobres?


L'Escanyapobres ha estat l'obra escollida per al nostre projecte perquè la seva trama transcorre en el mateix espai que alberga el festival "El vi fa sang". Tot i que Oller en camufla la identitat, el text proporciona diverses dades que descobreixen l'Espluga de Francolí. Per començar, el primer capítol ofereix una llarga llista de premonicions en forma de descripcions geogràfiques: es tracta d’un poble amb mercat, ple de sitges que recullen el blat provinent de l’Urgell i l’Aragó, i ple de cups, amb la qual cosa els seus cultius són fonamentalment vinícoles; les poblacions properes a l’escenari en qüestió són abundants en molins; també es fa referència a la carretera que s’hi estrena vora la dècada del 1850, la qual que connecta Madrid i Granada ‒l’avui dia batejada amb el nom N-240‒.

Estació de tren de l'Espluga
Amb tot, no és fins l’inici del segon capítol quan es desemmascara l’Espluga de Francolí: “El carril [...] que [...] el 15 de juny del 65 s’inaugurà a Pratbell”. A Catalunya, només s’inaugurà un carril de tren l’any 1865 ‒pertanyent a l’actual línia R14‒: el que enllaça Montblanc amb l’Espluga de Francolí i Vimbodí.

dilluns, 13 de febrer del 2017

La ruta de L’Escanyapobres. Preparació II

L’Escanyapobres: obra  de prestigi

La novel·la protagonista d’aquest blog va ser escrita per Narcís Oller i publicada l’any 1884 per primer cop. Premiada als Jocs Florals d’aquest mateix any, és una de les obres reconegudes de l’autor.

L’Escanyapobres 
retrata a la perfecció el realisme literari que esclata el segle xix a Europa a causa dels gustos burgesos, la classe social dominant, amb la qual cosa és una de les peces que s’esforcen a introduir l’esperit europeu dins de Catalunya. Fins i tot és un testimoni de la proximitat d’Oller al naturalisme; L’Escanyapobres viu el distanciament objectiu que persegueixen els autors naturalistes, per la qual cosa les seves narracions adopten un posat frívol i apàtic.

Tot i així, Oller no s’escapa de les influències sentimentalistes del romanticisme, plasmat a Catalunya sota el nom de Renaixença; en alguns punts, li és inevitable ocultar la predilecció o repudi que sent envers un personatge o un altre. I és per això que el mateix Émile Zola posa de manifest que Narcís Oller no és un autor purament naturalista.

La Ruta de L’Escanyapobres. Autor I




Un breu recorregut per la biografia olleriana


Narcís Oller i Moragas (1846-1930) visqué amb la seva família materna, d’orígens burgesos benestants i de pensament liberal, ja que el seu pare, Josep Oller i Yxart morí quan ell era molt petit. Fou educat pel seu oncle Josep de Moragas i establí una estreta relació amb Josep Yxart, el seu cosí germà.

Fou un gran novel·lista català de la Renaixença, considerat el creador de la novel·la catalana moderna.


De formació romàntica evolucionà cap a l’opció estètica naturalista, un moviment sorgit el 1880. Les seves obres arribaren a capes prou àmplies i, consegüentment, es va convertir en un autor popular.

divendres, 10 de febrer del 2017

La ruta de L’Escanyapobres. Preparació I

Benvinguts!



Us presentem el bloRuta literària de L'Escanyapobres, a càrrec de tres estudiants del primer curs de Llengua i Literatura Catalanes de la Universitat Rovira i Virgili; som l'Aida Roca, l'Helena Amat i la Yaiza de la Cruz. La nostra intenció en aquest espai és apropar-vos a la novel·la L'Escanyapobres de Narcís Oller i, de retruc, informar-vos sobre el festival “El vi fa sang”, en el qual durem a terme una ruta literària sobre l'obra en qüestió; així doncs, quedarà dividit en dues grans seccions.
Per començar, realitzarem un anàlisi focalitzat en dos dels escenaris clau de la novel·la, el castell i la Coma, el qual quedarà complementat amb estudis de diversos aspectes de L'Escanyapobres tractats en altres blogs. A continuació us en facilitem els links:
http://rutaescanyapobres.blogspot.com.es/
- https://rutalescanyapobres.wordpress.com/
http://lescanyapobresnarcisoller.blogspot.com.es/

A més, periòdicament, compartirem noves dades sobre la ruta literària d'aquesta novel·la, que confeccionarem a mesura que avanci la lectura del llibre.